Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Kis cég kézzel vezérel

2014. július 24. 12:22
Egyre több hazai vállalat támogatja szoftveresen üzleti folyamatait, azonban a kép vegyes, a fejlődésnek mennyiségi és minőségi értelemben is tág tere van.

Közép- és nagyvállalataink körében általánosan elterjedt az üzleti folyamatok informatikai eszközökkel történő támogatása, és a kisvállalatok döntő többsége is ezen az úton halad - állapítja meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi kiadása. A hazai üzleti szféra nagy többségét adó 1-9 fős mikrovállalkozások helyzete azonban ennél mostohább: bő tizedüknél pedig még számítógépet sem találunk, és a pc-vel rendelkezőknek is csak a fele használ valamilyen informatikai alkalmazást üzleti-ügyviteli folyamataik gépesítésére.A BellResearch átfogó kutatássorozatában évente „leltározza” a hazai üzleti és intézményi szféra folyamatait kiszolgáló üzleti megoldásokat. A 10 fő feletti cégek - kis-, közép- és nagyvállalatok - szegmensének relatíve magas penetrációs mutatói mögött igen vegyes kép rajzolódik ki, az alkalmazási területek, a használt megoldások, valamint ezek összetettsége és összekapcsoltsága tekintetében egyaránt.

 

Minél nagyobb, annál szoftveresebb

A 10 fő feletti cégek körében a pénzügy-számvitel-kontrolling szoftveres támogatása a leginkább elterjedt, és e dobogón áll az értékesítés-számlázás, valamint a munkaerő-gazdálkodás, bérszámfejtés területe is. Ezek egyrészt a legtöbb vállalatnál megjelenő folyamatok, másfelől kellőképp sztenderdizáltak, és számos „dobozos” megoldás elérhető a piac kínálati oldalán.

A kutatási eredményekből jól látható, hogy a vállalatmérettel arányosan nő az alkalmazott megoldások száma, bővül a szoftveresen támogatott területek köre. A vevői-szállítói adatok kezelése például a kisvállalati méret (minimum 10 fő) felett jelenik meg jelentős arányban, a logisztika és a termelésirányítás a középvállalatoktól felfelé terjedt el, míg a vezetői információs rendszerek csak a nagyvállalati körben jellemzik a cégek nagy többségét.


A nagyok integrálnak

A megoldások integrációjában a nagyvállalatok járnak az élen - körükben minden második kizárólag integrált rendszereket használ --, míg a kisebb cégek felé haladva nő a vegyes rendszerek és az egymástól teljesen elkülönülő szigetalkalmazások elterjedtsége. A költségvetési forrásokból gazdálkodó intézmények körében a tisztán integrált rendszerek még mindig viszonylag ritkának számítanak, azonban a megelőző évhez képest ezek elterjedtsége - valamennyi vállalati szegmenshez hasonlóan - növekedett. Még ha lassacskán is, de szintén emelkedik az integrált vállalatirányítási megoldások elterjedtsége: az élenjáró nagyvállalati kör háromnegyedénél találunk már erp-t, de a középvállalatok fele, és a kisvállalatok bő negyede is alkalmazza.

A BellResearch kutatói a megkérdezett informatikai döntéshozók tervei és várakozásai alapján a közeljövőben leginkább a nagyvállalati körben prognosztizálnak bővülést az üzleti alkalmazások terén, a projektek alapvetően a jelenlegi rendszerek fejlesztését tűzik ki célul.


Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.

Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.