Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
A kicsik nem adatkommunikálnak

2014. augusztus 12. 14:33
A hazai üzleti piacon már nemcsak elterjedtségben, hanem értékben is lekörözte a bérelt vonali technológiát az ip alapú adatkommunikáció.

Adatátviteli tevékenységet a 10 fő feletti létszámú hazai cégek mintegy 20 százaléka folytat - olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentésben. A BellResearch a kutatássorozat legutóbbi felmérésében a vállalatok belföldi és nemzetközi relációban, valamely dedikált csatornán történő adatkommunikációját vizsgálták.


A Jelentés számaiból kitűnik, hogy az adatátvitel elterjedtségében a nagyvállalatok állnak az élen. Ezt több tényező együttes hatása magyarázza. Egyfelől ebben a körben a leggyakoribb, hogy egy cég több, egymástól távol levő telephellyel rendelkezik, és ezek között épít ki kapcsolatot. Szintén elsősorban a nagyvállalati szegmens jellemzője a külföldi anyavállalati vagy (rész)tulajdonosi háttér, ami a nemzetközi adatátvitel szükségét megalapozza; emellett az általában összetettebb informatikai infrastruktúra is a fejlettebb megoldásokat valószínűsíti -- mutatnak rá a kutatók.

A kisebb szervezetek felé haladva az adatkommunikáció elterjedtségi mutatója meredeken csökken, az 50-249 fős középvállalatok bő harmada, a kisvállalatoknak pedig alig hatoda esik ebbe a körbe.


Az adatkapcsolatok relációit tekintve is szembeötlőek az üzleti szegmensek közötti eltérések -- tűnik ki a Jelentés eredményeiből. Az adatátvitelt folytató kisvállalatok legtöbbje csak országon belüli végpontokkal (elsősorban saját telephelyekkel, bankokkal, üzleti partnerekkel) kapcsolódik, míg a nagyvállalati szegmensben a többség nemzetközi irányban (például az anyacéggel vagy csoporton belüli testvérvállalattal) is létesít adatkommunikációt.

Az adatátvitel céljait tekintve vegyes kép rajzolódik ki. Az üzleti körben a leggyakoribb felhasználási terület a központi adatbázisok, adattárház, illetve vállalati szervereken lévő alkalmazások elérése, de szintén gyakori az üzleti adatok továbbítása, az elektronikus levelezés és a fájlok elérése ezen a csatornán. Az éves rendszerességű kutatássorozat számai azt mutatják, hogy az alkalmazás a vállalatoknál egyre több területre terjed ki.


A BellResearch kutatói a Jelentésben a piacok technológiai szerkezetét is vizsgálják.  A legelterjedtebbnek az elmúlt évek trendjei nyomán az ip alapú virtuális magánhálózati megoldások számítanak, „lekörözve” a bérelt vonali és az egyéb adatátvitelt. Értékben számolva az adatkommunikációs piac erősen koncentrált, meghatározó részét párszáz nagyvállalat ráfordításai adják -- világítanak rá az elemzők. A technológiai átrendeződés ebben a tekintetben is erőteljes: míg eddig a „tradicionális” szolgáltatások, elsősorban a menedzselt bérelt vonalak értékbeli részesedése dominált, mostanra az ip alapú megoldásokból származik a teljes piac nagyobbik része.


Elemzésünk az itBusinessben jelent meg.

Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.