Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Egyre laposabb, okosabb

2014. október 14. 15:52
Gyors ütemben emelkedik a korszerű készülékek aránya, ami a médiafogyasztási szokásokra is kihat; a fizetős tévészolgáltatások piacát kevésbé a bővülés, sokkal inkább a versenyző ajánlatok hajtják.

Hatmillió felett jár a hazai háztartások tévékészülék-állománya - számol be a Magyar Infokommunikációs Jelentés. A BellResearch 2001 óta futó kutatássorozata évente méri fel a lakosság szórakoztatóelektronikai és multimédiás eszközeit, valamint ezek használatáról is átfogó képet ad.A Jelentés legutóbbi adatai szerint elterjedtségét tekintve a televízió stabilan őrzi első helyét a hírközlési és infokom-eszközök mezőnyében, megelőzve a mobiltelefont, a rádiót, valamint - évről évre csökkenő, de még mindig jókora előnnyel - az internetet és a pc-t. A magyarországi otthonok 98 százalékában található tévé, sok helyütt nem is egy: majd’ minden második háztartásban kettő vagy több készülék is üzemel, átlagosan mintegy 1,6 darab.


Tévélaposodás

Az elmúlt években a technológiai fejlődés nyomán a „lapos” tévék kiszorították a piacról a katódsugárcsöves készülékeket. Ezt a trendet a lakosság használatában levő eszközállomány is követi, az élettartamnak és a cserélődési időszaknak megfelelő ráhagyással. Noha a készülékek többsége még hagyományos képcsöves, az led- és plazmatévék aránya gyors ütemben nő, összességében már az állomány bő negyedét teszik ki (beleszámítva a második, harmadik készülékeket is). A penetrációs mutató még magasabb, tízből három háztartásban van már lapos tévé.

A korszerű készülékek számos új, „okos” funkciót is nyújtanak, ami egyre inkább elmossa a határt a különböző platformok között, mind az eszközök, mind a médiafogyasztási szokások szempontjából. A lapostévék mintegy fele alkalmas képek és filmek lejátszására usb-tárolóról, illetve internetkapcsolattal lehetővé teszi a netböngészést a tévén, így az online filmnézést is. Nem meglepő, hogy a dvd-lejátszók elterjedtsége már nem nő, és a médialejátszók elterjedtsége is stagnál.


Szolgáltatások

A magyar háztartások mintegy 82 százaléka a vesz igénybe valamilyen fizetős tévészolgáltatást, legtöbben vezetékes (catv vagy iptv) platformon. A második helyen a műholdas (dvb-s) technológia áll, míg a „fizetős” földfelszíni adás (dvb-t) penetrációja egyelőre alacsony.

A paytv-ellátottság az elmúlt időszakban is nőtt, de a kétezres évek dinamikus növekedéséhez képest jóval lassabban. A piacra nem a bővülés, hanem a szolgáltató- és-vagy platformváltás jellemző. Szereplői értéknövelt szolgáltatásokkal igyekeznek megőrizni a versenyben erodálódó arpu-t (átlagos bevételt egy használótól - a szerk.), így a 2009 utáni stagnáló évek után a szolgáltatói bevételek ismét növekedni tudtak.


Elemzésünk az itBusinessben jelent meg.

Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.huTovábbi anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.