Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Hardverszámok

2015. február 28. 15:42
Egyre nagyobb kihívás az elzárkózók bevonása. a pc-állományon belül viszont töretlenül növekszik a hordozható eszközök aránya.

Tovább lassult a hazai cégek pc-ellátottságának növekedési üteme az elmúlt évben. A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi eredményei alapján a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek 88 százaléka használ személyi számítógépet: a BellResearch kutatássorozata szerint egy éve nem változott.

Mindenki szereti hordozni
Az üzleti szegmensek a vállalatok méretétől függően eltérő utat jártak-járnak be a pc-penetráció fejlődése tekintetében - mutatnak rá a kutatók. Legelőször a 250 fő feletti nagyvállalati kör ellátottsága érte el a száz százalékot, majd a középvállalatok után az évtized elejére már a 10-49 fős kisvállalatok is felzárkóztak ehhez a szinthez. A mikrovállalkozások pc-ellátottsága azonban még ma sem teljes, hetedük nem használ számítógépet. Még aggasztóbb, hogy az elmúlt évek egyre mérséklődő növekedési üteme mára végképp lelassult, a penetrációs mutató 86 százalékon gyakorlatilag stagnál, bővülés alig mérhető.


Tehát a digitális szakadék az üzleti szegmensben is ott tátong, a számítógépet és az internetet nélkülöző, lemaradó, vállalkozások pedig üzleti szempontból is egyre inkább hátrányba kerülnek, versenyképességük romlik. A felzárkóz(tat)ás egyre nagyobb kihívást jelent: a korlátok elsősorban szemléletbeliek, semmint anyagiak, az elzárkózók túlnyomó többsége a cége működésében a hasznát sem látja az infokommunikációnak.
A pc-t használó vállalatok körében tovább nő a hordozható eszközök penetrációja és a gépparkon belüli aránya. Az elterjedtségi mutató vállalatméret szerint erősen differenciált: itt is a nagyvállalatok felé húz, azonban az elmúlt évihez képest valamennyi szegmensben - a mikrovállalatoknál is - emelkedett. Utóbbi körben a legnagyobb (már 40 százalékra rúg) a hordozható pc-k állományon belüli hányada is. A viszonylag új kategóriát képviselő érintőképernyős laptopok elterjedtsége is mérhető már (nem ide sorolva természetesen a tableteket), noha a penetráció egyelőre a nagy- és a középvállalati körben tekinthető jelentősnek.

Ki hinné: Microsoft-uralom van...
A kliensoldali operációs rendszereket tekintve töretlen a Microsoft dominanciája. Szinte az összes vizsgált vállalat a Windows valamely verzióját futtatja a gépein, a különböző Linux-disztribúciók sem az elterjedtség, sem a gépparkon mért részesedés alapján nem jutnak számottevő szerephez. A verziók tekintetében az elmúlt évek jelentős változásokat hoztak: a Windows 7 elterjedtsége a legnagyobb (és feljövőben van a 8-as kiadás is), azonban sok cégnél fut még XP a gépeken, ami üzemeltetési és biztonsági szempontból egyaránt számos kockázatot vet fel.
Számítógépeit a 10 fő feletti hazai vállalatok több mint háromnegyede kapcsolja hálózatba, nagyrészt szerver-kliens architektúrában. A mikrovállalatok körében a lan-penetráció jóval alacsonyabb, a legalább két pc-s cégeknél is csak 40 százalék körül alakul; ebben a körben gyakori a peer-to-peer kiépítés is. A 10+ fős cégek saját menedzselésű szerverein szintén a Microsoft operációs rendszerei dominálnak, azonban a piac a kliensoldallal ellentétben nem „egypólusú”, és kevésbé homogén.További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.