Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Mobilok üzleti célra

2015. április 27. 10:45
A hangszolgáltatásokból származó bevételek csökkenése és a mobilinternet dinamikus bővülése határozza meg a mobilkommunikáció erősen kompetitív üzleti piacát.


Az üzleti célra használt mobiltelefonok penetrációja a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi felmérése szerint a hazai cégek és intézmények körében elérte a 96 százalékot. A BellResearch elemzői rámutatnak: a szűkebben értelmezett üzleti mobilpiacot kijelölő „közvetlen” penetráció ennél kisebb, a szervezetek mintegy háromnegyede rendelkezik saját előfizetéssel. A különbség okát elsősorban az 1-9 fős mikrovállalati szegmensben kell keresnünk: a soho-jellegű vállalkozásoknál ugyanis nemcsak az üzleti és a magáncélú mobilhasználat keveredik nagymértékben, hanem az is jellemző motívum, hogy magánszemély nevén levő előfizetést használnak a céges üzletvitelben. Hasonló irányú eltérés más szegmensekben is detektálható (amikor például anyavállalat vagy felettes szerv a közvetlen előfizető), de a különbség mértéke sokkal kisebb, a 10 fő feletti vállalati körben csupán néhány százalékpontnyi.


Lassuló növekedés
Az üzleti mobiltelefónia piaca 2008-2009-ig bezárólag az előfizetések számát tekintve dinamikus, éveken át két számjegyű növekedést mutatott. A bővülés elsődleges motorját a nagyvállalatok, majd a kkv-k körében is terjedő mobilflották jelentették. A „válságévektől” kezdődően a beszédcélú sim-ek számának növekedése jelentősen lelassult - mutat rá Gál Tamás vezető tanácsadó, a BellResearch távközlési szakértője.
De a jelenséget nem a válság váltotta ki, az csak ráerősített a piac természetes folyamataira. 2013-14-ben folytatódott az igencsak mérsékelt kártyaszám-növekedés, a következő időszakban a kutatók az intézményi szegmensben várnak a társas vállalkozásokénál jelentősebb bázisnövekedést. A bővülési ütem lassulásával a szolgáltatók közötti (ár)verseny mind élesebbé vált, ami óhatatlanul az arpu (egy ügyfélre eső átlagos bevétel) csökkenéséhez vezetett.

A piacot jelenleg több, részben ellentétes előjelű folyamat alakítja - hangsúlyozza Gál Tamás. A „fundamentális” folyamatokat az elmúlt időszakban valamelyest modulálták a szolgáltatói áremelések, illetve a flat tarifák terjedése, ami mérsékelte a bevételcsökkenést. A szolgáltatók „klasszikus” bevételei (hang, sms, mms) szintén ereszkedő pályán vannak. A közeljövőben az intézményi szegmensben a viszonylag alacsony használati penetráció lehet a bővülés forrása, míg a mikrovállalatok körében a magánelőfizetések üzleti konverziója jelent tartalékot.

A mobilinternet a húzóerő
Egyértelműen növekvő szegmensnek a mobilinternet és az ezzel szervesen összefüggő készülékértékesítési bevételek számítanak. A hálózati erőforrások kihasználása erős értékesítési nyomás alá helyezi a szolgáltatókat, a mobilinternet-csomagok bevételei kompenzálhatják a hangpiaci lejtmenetet. A prognosztizált dinamikus bővüléssel azonban ezen a területen is az arpu-k csökkenését vetítik előre a BellResearch elemzői.További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.