Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Informatizáltan

2015. június 10. 13:30
A kisvállalati mérettől felfelé már széles körben alkalmaznak üzleti informatikai megoldásokat a hazai cégek, a mikrovállalatok lemaradása viszont jelentős.

A nagy- és középvállalatok élen járnak az üzleti folyamatok célszoftverekkel történő informatikai támogatása terén, és a kisvállalati mutatók is bizakodásra adnak okot. A mikrovállalatok lemaradása azonban jelentős - olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi elemzésében. A BellResearch kutatássorozata közel másfél évtizede monitorozza a piacot, és mutatja be a hazai vállalatok és az intézményi szféra informatikai fejlettségét, alkalmazott megoldásait és a piacok fejlődését. A Jelentés önálló elemzési modult szentel a vállalati üzleti folyamatok „gépesítésének”, informatikai megoldásokkal, célszoftverekkel és rendszerekkel történő támogatásának.


Közép- és nagyvállalatok

A legalább 50 főt foglalkoztató cégek körében általánosnak tekinthető az informatika szerves beépülése az üzleti folyamatok támogatásába.

A kisvállalati szegmensben a penetráció szintje valamivel alacsonyabb, de ebben a körben is 80 százalék feletti az érték. Az 1-9 fős mikrovállalkozások lemaradása azonban tetemes: csak minden másodiknál találunk legalább egy üzleti folyamatot támogató informatikai rendszert.

Ebben a szegmensben nemcsak a relatíve alacsony elterjedtség jelent problémát - mutat rá Jakab Áron, a BellResearch szakértője. Az egyes évek adatait egymás mellé téve azt látjuk, hogy az egyébként is lassú fejlődés megtorpant, a mutató stagnál. Ez összecseng a mikrovállalatok pc- és internethasználati trendjeivel, amelyek lemaradást és nagyon alacsony ütemű felzárkózást mutatnak.

 

A cégmérettel arányos az alkalmazásspektrum

Az informatikai megoldásokat hatékonyan alkalmazó vállalatok körében a gépesítés leggyakrabban a klasszikus ügyviteli területek folyamatait fedi le - olvashatjuk a Jelentésben. Elterjedtség vonatkozásában az első helyen a pénzügy, számvitel és kontrolling áll, de a top 3-ba tartozik még az értékesítés-számlázás területe, valamint a munkaerő-gazdálkodást és a bérszámfejtés is. Ezek tipikusan azok a funkciók, amelyek a cégek széles körénél jelen vannak, és messzemenően sztenderdizálhatók is - világítanak rá a kutatók. A nagyobb méretű vállalatok felé haladva nemcsak az üzleti alkalmazások elterjedtsége magasabb, hanem a támogatott területek száma is egyre nő.

Hasonló tendencia figyelhető meg a megoldások összekapcsolásában is. A nagyvállalatok több mint fele kizárólag integrált rendszereket használ, és további harmaduknál is működik ilyen nem kizárólagosan, a vállalatméret csökkenésével egyre gyakoribbak a vegyes rendszerek, illetve az egymással nem összekötött szigetalkalmazások.

A döntéshozók tervei alapján a közeljövőbeli fejlesztések az üzletviteli megoldások területén legnagyobb arányban a közép- és nagyvállalatok körében várhatóak - prognosztizálják a kutatók -, azonban a kisvállalatok nagy számossága a visszafogottabb fejlesztési tervek mellett is komoly célpiacot jelenthet a megoldásszállítók számára.


Elemzésünk az itBusinessben jelent meg.

Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu
További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.