Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Üzleti internet

2015. október 14. 11:11
Az IT Business kutatási rovatának új évfolyamában a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb eredményeibe nyújtunk bepillantást a BellResearch szakértői elemzésével. Nagyítónk alá elsőként az üzleti internetpiac kerül.

Tizenötödik évadát nyitja idén a Magyar Infokommunikációs Jelentés. A BellResearch kutató- és tanácsadócég 2001-ben indított felmérése a legnagyobb hazai ict-kutatásként éves rendszerességgel ad komplex helyzetképet és szakértő prognózist a lakossági, vállalati és intézményi piacokról. A Jelentés eredményeit, keresleti oldali adatait és objektív elemzéseit a piacok meghatározó szereplői, élvonalbeli és feltörekvő vállalatok, valamint szakpolitikai és szabályozó intézmények használják piacismeretük elmélyítésére és tervezésre. A kutatási eredmények alkalmazását és stratégiába illesztését a BellResearch szakértő tanácsadói testre szabott másodelemzésekkel és vezetői workshopokkal támogatják.
 Cikksorozatunk új évfolyamában a Jelentés legfrissebb, 2015-ös eredményeibe adnak bepillantást a kutatócég szakemberei, bemutatva az infokommunikáció egy-egy részpiacának aktuális helyzetét és főbb trendjeit. Bízunk benne, hogy e betekintő elemzések nemcsak érdekes és hasznos olvasmányt jelentenek, hanem -- egyfajta szemléletformálásként -- olvasóink figyelmét is a kutatás stratégiai alkalmazására irányítják, és kedvet csinálnak a részletes eredmények megismeréséhez is.

Elsőként a hazai üzleti szegmens internet-hozzáférési piacát vesszük górcső alá. A Jelentés adatai szerint a 10 fő feletti cégek és az intézmények behálózottsága több mint fél évtizede teljes körűnek tekinthető; az üzleti szegmensben az egyedüli kivételt a mikrovállalatok jelentik. Az 1–9 fős cégek hátránya jelentős: közülük minden hatodik nem használja az internetet üzletmenete támogatására. „A lemaradás mértéke önmagában kevésbé jelentene problémát, hiszen öt éve a kisvállalatok is behozták az 50 fő feletti cégeket. Aggasztóbb viszont, hogy a mikrovállalkozások hátránya az elmúlt években alig csökkent, a korábban sem gyors felzárkózás mára szinte megállt”, világít rá Jakab Áron, a BellResearch igazgatója.
Az alacsony affinitás mögött legtöbb esetben az igény hiánya áll. Előre tekintve a demográfiai hatás, a szolgáltatók proaktív értékesítése, valamint a közeljövő szélessávú beruházásai a Digitális Nemzet Fejlesztési Program keretében serkenthetik a mikrovállalati penetráció növekedését, emellett a közvetlen üzleti előfizetések arányának növelése rejt potenciált a szolgáltatók számára ebben a szegmensben, ahonnan a bevételek mintegy kétötöde származik.
A piac technológiai szerkezetét tekintve a dsl súlya a legnagyobb. Az elmúlt évek folytatódó szerkezetváltása, a kábelnet/fttx felé történő migráció és a nagy képernyős (mobilnet-modemes, illetve -kártyás) mobilinternet térhódítása jelentősen csökkentette a dsl részesedését, azonban az üzleti internetpiac szolgáltatói bevételeinek több mint harmada továbbra is itt keletkezik.


További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.