Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek

2016. február 23. 11:04
Az informatikai biztonság jelentősége és növekvő fontossága már-már közhelyszámba megy. Mégis, a hazai mezőnyben élenjáró nagyvállalati körnek is van hová fejlődnie ezen a téren.

A hazai vállalatok ezen évre kicsivel kedvezőbb IT-biztonsági összképet mutatnak, a fejlődés azonban mérsékelt, és a szinteket tekintve is jelentősek a különbségek – olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentésben, amely immár tizenötödik évfolyamában monitorozza a hazai piacot. A BellResearch frissen elkészült kutatási eredményei szerint jelenleg már szinte minden hazai vállalat és intézmény alkalmaz valamilyen IT-biztonsági megoldást; csupán a cégek néhány százaléka teljesen „lefedetlen”, ezek is főként mikrovállalkozások.

A vállalati gyakorlatban leginkább elterjedt megoldások túlnyomórészt a rendszerek integritásának, üzemképességének megőrzésre szolgálnak – mutat rá Jakab Áron, a BellResearch szakértője. A vírusvédelem, a külső adatforgalom szabályozása és a levélszemét kiszűrése áll a toplista első három helyén. Az adatvagyon titkosításon, illetve kifinomultabb felhasználói autentikáción alapuló védelme jelenleg még általában kimerül a jelszó alapú azonosítás alkalmazásában.

Az infokommunikáció egyéb aspektusaihoz hasonlóan az IT-biztonság terén is a nagyvállalatok járnak az élen. Ez nemcsak a megoldások kiterjedtségében és összetettségében, hanem az egy cégre jutó, a többi szegmensétől nagyságrendileg eltérő költésekben is megragadható. A méret és a komplexitás csökkenésével – általánosságban, hiszen pozitív és negatív kivételekre is akad példa – egyre ritkább a szofisztikált eszközök használata is.

A BellResearch éves kutatássorozata az infrastrukturális megoldások mellett az azokat alapvetően meghatározó vezetői attitűdöket is felméri. Az IT- és információbiztonság egyelőre a periferiális, másodlagos jelentőségű a hazai vállalatok és intézmények többségének menedzsmentje számára; ez a terület nem vált a szervezetek automatikus önvédelmi reflexévé. Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy a 10 fő feletti cégek csupán egyötöde fogalmazott meg IT-biztonsági stratégiát, informatikai szabályzatot is csak minden negyedik fektetett le. A nagyvállalatok mutatói magasabbak, azonban a lefedettség ebben a körben sem teljes.

A hazai cégek és intézmények IT-biztonsági feladatait jellemzően házon belül látja el az informatikai csapat (különösen a nagyvállalatoknál jellemző ez a kizárólagosság); külső szakemberek igénybevétele inkább kiegészítő jellegű, a teljes kiszervezésre viszonylag alacsony arányban látunk példát. Dedikált IT-biztonsági, illetve adatvédelmi felelős kinevezésével elsősorban szintén a nagyvállalati kör erősíti a területet (itt is csak minden második cég), a közép- és kisvállalkozások elmaradása jelentős. A kutatássorozat eredményei azt mutatják, hogy mutatók évről évre csak lassan mozdulnak felfelé, a fejlődés felgyorsításához elengedhetetlen a piac nevelése és a vállalati döntéshozók tudatosságának növelése.További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Vállalati számítógépek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.