Heti elemzéseink    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Heti elemzéseink - ICT2011
Heti elemzéseink - ICT2010
Heti elemzéseink - ICT2009
Heti elemzéseink - ICT2008
Heti elemzéseink - ICT2007
Heti elemzéseink - ICT2006
Heti elemzéseink - ICT2004-2005
Vállalati számítógépek

2016. március 10. 14:12
Az üzleti PC-parkot a hordozható eszközök gyarapítják; a hazai vállalati körben is gyors ütemben terjednek a hoszting- és virtualizációs megoldások.

Újabb apró lépést tett a mikrovállalati szegmens a digitális transzformáció rögös útján: az 1-9 fős cégek számítógép-ellátottsági mutatója az elmúlt egy évben 88 százalékra kúszott fel - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi, az üzleti és intézményi szféra informatikai eszközeit vizsgáló elemzéséből.

A BellResearch másfél évtizede futó kutatássorozata pontos adatokkal rajzolja ki a hazai versenyszféra és az intézmények infokommunikációs fejlődési pályáját. A PC-használat terén – amire minden egyéb informatikai megoldás épülhet – már csak a mikrovállalkozások vannak szembeötlő lemaradásban. Az éllovas, 250 fő feletti nagyvállalatokat a közepes méretű cégek, majd a 10–49 fős kisvállalatok sorra „befogták”, öt évvel ezelőtt elérve a teljes ellátottság szintjét.

A mikrovállalati szegmens – amely a működő cégek számosságát tekintve a társas vállalkozások kilenctizedét adja – az előbbieknél sokkal lomhább fejlődési utat jár be: a „mikrók” nyolcada még nem használ számítógépet (sem). A felzárkózás az utóbbi időszakban lassult, szinte megállt. Az elmúlt egy évben a kutatók újra növekedést mértek, igaz, alig két százalékpontnyit. „Az organikus fejlődés lassú, az érintett, de érdektelen vállalkozások, vállalkozók edukációja és ösztönzése, támogatása nélkül nem várható érdemi bővülés a piacon” – értékeli a helyzetet Jakab Áron, a BellResearch igazgatója.

Elsősorban nem a penetráció emelkedése hajtja tehát a hazai üzleti szféra PC-parkjának növekedését. A vállalatok és intézmények által használt személyi számítógépek összesített állománya 2012-ben haladta meg a kétmillió darabot. A Jelentés eredményei szerint az egy szervezetre jutó PC-szám ugyan valamennyi szegmensben nő, sokkal inkább meghatározó trend azonban a PC-park összetételének változása. A hordozható gépek évről évre mind nagyobb arányt képviselnek: míg 2010-ben az összes vállalati és intézményi PC mintegy ötödét tették ki a laptopok, mára ez az arány 29 százalékra nőtt.

„Az öt évvel korábbi állományhoz képest nemcsak arányaiban, de az összesített darabszámot tekintve is kevesebb asztali számítógép üzemel a cégeknél. A vállalati PC-állomány nettó növekedését gyakorlatilag a laptopok hadrendbe állítása adta” – világít rá a BellResearch szakértője. A legmagasabb arányban a mikrovállalkozásoknál vannak jelen a hordozható gépek, amiben a nagyobb fokú mobilitási igények mellett a céges és privát használat összefonódása is fontos szerepet játszik.

A Jelentés friss eredményei szerint a számítógépeit a 10 fő feletti hazai cégek közel 80 százaléka szervezi helyi hálózatba. A vállalatméret szerint itt is láthatóak különbségek a szegmensek között: a nagyvállalatok teljes LAN-ellátottsági szintjét a közép- és kisvállalatok lassan közelítik. Hasonlóak az eltérések a hálózati architektúrákban is. Nagyvállalati környezetben a szerver-kliens kiépítés egyeduralkodó, ahogyan a középvállalatoknál is ez tekinthető általánosnak, ritka kivétellel; a kisvállalatok viszont számottevő arányban használnak P2P-megoldásokat.

Szervereket a 10+ fős vállalatok kétharmadánál találunk; a mikrovállalati szegmensben jóval alacsonyabb a penetrációs arány. A Jelentés eredményei szerint az elmúlt öt évben a kisvállalati kör ellátottsága növekedett legnagyobb mértékben. A cégek és intézmények nagy többsége egyelőre „hagyományos” konstrukcióban, azaz saját telephelyen és menedzselésben üzemelteti a kiszolgálóit. Bár egyre több professzionális kolokációs és hosztingszolgáltatás érhető el, ezek előnyeit egyelőre csak a potenciális igénybe vevők kisebb, bár kétségtelenül egyre növekvő része használja ki. A virtualizáció szintén gyors ütemben terjed, a döntéshozók tervei alapján e téren további dinamikus növekedést prognosztizálnak a BellResearch kutatói.További anyagok
Másfél millió PC-tlen háztartás
Csak lassan növekszik a hazai háztartások számítógép-ellátottsága. Ennek ellenére az asztali gépek dominanciája már nem tart sokáig.
Nem alakultak ki az IT-biztonsági, önvédelmi reflexek
Fix a mobil térnyerése
Üzleti internet
Hosszú távra tervezve
Informatizáltan
Mobilok üzleti célra
Hardverszámok
Ötmillió felett
Üzleti csomagok
Egyre laposabb, okosabb
A kicsik nem adatkommunikálnak
Kis cég kézzel vezérel
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Hézagos biztonság
Vállalati gépek
Stratégiák, fejlesztések
Hirdetni kell az igét
Friss adatok az üzleti internethasználatról
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.