Sajtóközlemények    
Publikációk
/
Sajtóközlemények
A háziorvosukkal elégedettek a magyarok, az egészségüggyel nem

2012. március 27. 08:52
Az ellátórendszer megítélését tekintve kicsivel keleti szomszédaink előtt járunk, de jócskán lemaradva a finnektől és a hollandoktól; az okokat legtöbben az elégtelen finanszírozásban látják. Az állami egészségügyön kívüli, fizetős orvosi szolgáltatást minden ötödik magyar felnőtt vett igénybe az elmúlt évben -- számol be az IRIS Network nemzetközi kutatásának hazai eredményeiről a BellResearch kutató- és tanácsadócég.

Az egészség és az egészségügy kérdése minden ország valamennyi polgárát közvetlenül érinti. Az IRIS Network kutatói hálózat 28 országra kiterjedő felmérést készített, hogy összesen 22 ezer fő megkérdezésével összehasonlító elemzésben vizsgálja az egészségi állapot és az ellátórendszer megítélését, a szolgáltatások igénybevételét és az ezzel kapcsolatos döntések körülményeit. A hazai kutatást a BellResearch, a nemzetközi szakmai hálózat kizárólagos magyar tagja készítette el.

Az IRIS Global Health Survey 2011 valamennyi országban azonos kérdőívvel mérte fel, mit gondolnak az emberek saját egészségükről, illetve az egészségügyről. A kutatás arról számol be, hogy hazánkban a 18 év feletti, felnőtt lakosság egytizede tartja saját egészségét kitűnőnek, és mintegy fele jónak, míg állapotát az emberek egyharmada kielégítőnek, minden tizedik pedig kifejezetten rossznak ítéli. Ezzel az "erős közepes" eredménnyel nemzetközi összehasonlításban Magyarország az európai mezőny utolsó harmadában végzett, fej fej mellett Lengyelországgal és Ukrajnával. A kontinens-éllovas írek saját egészségügyi állapotukat hagyományosan magasra értékelik, ami vélhetően a pozitív életszemléletből is fakad. A kedvezőbb egészség-önkép fiatalabb társadalmi korösszetételt, illetve ezzel összefüggésben a betegségek alacsonyabb előfordulási rátáját is tükrözheti -- mutatnak rá az elemzők --, míg adódhat alacsonyabb fokú tudatosságból, tudásszintből is. Az íreket a felmérésben részt vevő országok közül csak Pakisztán előzi meg e téren, utánuk Indonézia és az USA polgárai következnek.

Az egészségügyi ellátások közül a legtöbb honfitársunk TB-finanszírozott háziorvosi és szakorvosi ellátást vett igénybe, de valamilyen "fizetős" szolgáltatást is minden ötödik lakos választott a megelőző egy évben. Míg az állami egészségügy igénybe vétele hazánkban mindkét ellátási szint esetében számottevően meghaladja a nemzetközi átlagot, magánorvosokat kevesebben keresnek fel. Dietetikus szakemberhez, táplálkozási tanácsadóhoz csupán a felnőtt lakosság 7 százaléka fordult, ami megfelel a nemzetközi mértéknek, csakúgy, mint az alternatív medicina (homeopátia, természetgyógyászat) igénybe vételének 10 százalékos aránya.
A háziorvosi ellátással az érintett magyar válaszadók közel fele teljes mértékben, bő 40 százaléka nagyobbrészt elégedett, amivel az élvonalban, a világ- és az európai átlag felett állunk. Ez a bizalom megmutatkozik a kezelésekkel, ellátással kapcsolatos döntésekben is, amelyeket a magyarok túlnyomó többsége (közel 80 százaléka) a szakemberrel közösen hoz meg, bár csak minden tizedik ember bízza teljes mértékben az orvosra. Az egészségügyi problémákkal kapcsolatban legtöbben az internetes honlapokról és az orvosi rendelőkben elhelyezett tájékoztatókból, szórólapokból tájékozódnak, a népszerűségi listán ezeket követik a tévé- vagy rádióműsorok, illetve a nyomtatott sajtótermékek; a témába vágó könyveket minden hatodik ember olvas.

A nemzetközi kutatás arra is rávilágít, hogy az egészségügyi ellátórendszer megítélése a vizsgálatba bevont 28 országból 22-ben kedvezőtlen vagy egyenesen borúlátó. Míg az ázsiai országokban (Indonéziával, Indiával és Malajziával az élen) általában bő túlsúlyt képviselnek a pozitív vélemények, Európában egyedül Finnországban kedvező a többség értékelése, akiket a britek, a hollandok és a litvánok követnek a rangsorban, jócskán lemaradva. Magyarországon a megkérdezettek négyötöde negatívan nyilatkozott, ami kicsivel marad el a német, a szlovén és az ír eredményektől. Az e tekintetben sereghajtó Romániában viszont a lakosság mindössze 6 százaléka tartja megfelelőnek az egészségügyi rendszer helyzetét, állapotát. A problémák fő okának a magyarországi megkérdezettek többsége a rendszer alulfinanszírozottságát tartja, ellentétben az összes többi országgal, ahol legtöbben a rendszer nem megfelelő működtetésében látják az egészségügy hibáinak elsődleges forrását.

 

A kutatás eredményei elérhetőek a BellResearch honlapján:
IRIS-Global-Health-Survey-2011.pdf - http://bit.ly/H4dov2 
 


A kutatás háttere

Az IRIS Network felmérésében 28 ország kutatócégei összesen 21987 főt kérdeztek meg Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában, azonos kérdőívvel, az adott ország sajátosságainak leginkább megfelelő [online, telefonos, személyes és hibrid] módszerekkel, 2011 szeptemberében. A magyarországi adatfelvétel során a BellResearch 500 főt kérdezett meg telefonon; a minta életkor, nem, régió, településtípus szerint reprezentálja a 18 év feletti hazai lakosságot.


A BellResearch

A BellResearch a szolgáltatáspiacok, az infokommunikáció, az energiapiac és a humán erőforrás területének meghatározó kutató és tanácsadó specialistája. Kutatási szakértelmünk, piacismeretünk és speciális tanácsadási kompetenciánk teszi lehetővé, hogy a módszerek teljes skálájával kiemelt hozzáadott értékű, piaci környezetbe illesztett stratégiai információkat szolgáltassunk ügyfeleinknek magas minőségű ad hoc kutatásokkal és aktuális témákat elemző szindikált tanulmányainkkal.

Az ESOMAR, a PMSZ, a PIXER és az IVSZ szakmai szervezetek tagjaként és az IRIS NETWORK kutatói hálózat kizárólagos magyar képviselőjeként kutatási és tanácsadási tevékenységünkben kiemelt hangsúlyt fektetünk a szakmai értékekre, a minőségre, a hazai és nemzetközi sztenderdeknek való megfelelésre; minőségirányítási rendszerünk ISO 9001:2008 tanúsítvánnyal rendelkezik.

http://www.bellresearch.com


Az IRIS Network

Az IRIS Network nemzetközi hálózata a világ 32 országában a kiemelkedő szakmai háttérrel és helyismerettel rendelkező, professzionális színvonalú szolgáltatásokat nyújtó, független kutatócégeket köti össze. A hálózat hatékonyan bonyolít le több országra kiterjedő, multikulturális és többnyelvű kutatási projekteket, figyelembe véve a nemzeti piacok specifikumait, kiaknázva a partnercégek szakértelmét, tapasztalatát és helyi erőforrásait, valamint kutatási eredményeit és benchmark-adatait.

Az országonként egyetlen partnert kiválasztó hálózat 2010-ben a BellResearch kutató- és tanácsadócéget vette fel tagjai közé.

http://www.irisnetwork.orgTovábbi anyagok
Carpe diem - tízből négyen nemigen gondolunk az anyagi jövőnkre
Az öngondoskodás jelentősége mára a legtöbbünkben már tudatosult, sokan mégsem tesznek lépéseket ebben az irányban, az államtól várják a segítséget. A pénzintézetekbe vetett bizalom kezd visszaállni, de a megtakarítás-választási szempontok gyökeresen megváltoztak a ''boldog békeidőkhöz'', vagyis a válság előtti időszakhoz képest - állapítja meg a BellResearch kutatása.
Éled a remény a kkv-kben, visszaszorulóban a pesszimizmus
Okosabb vagy a titkárnődnél? Sok hazai cégnél az energiaköltség legfeljebb adminisztratív kérdés
Ismerni nem kötelező?
Lakáshitel: 20 év szigorított
''Bármit aláírok, ha megkapom'' - kényszerhelyzetben a lakáshitel-igénylők közel harmada
Távmunka: igen, bevált
Nem elég megbízhatónak lenni, annak is kell látszani - nehezen építhető újra a pénzügyi szféra iránti bizalom
Gazdagabbá is tett a válság
Kihelyezés: dönteni, de milyen alapon?
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.