Heti elemzéseink - ICT2006    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2006
br_it-b_2007_15.pdf [109.95 Kb]
Így készül a Jelentés

2007. május 2. 15:55
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2006-os évfolyamának eredményeiből összeállított cikksorozatunk végére érve a kulisszák mögé nézünk: a piaci adatok után magát a kutatást mutatjuk be.

A BellResearch az elmúlt évben hatodik alkalommal készítette el a távközlési, informatikai és internetes piacok legátfogóbb hazai felmérését, a Magyar Infokommunikációs Jelentést. A tényadatokon alapuló, integrált szemléletű kutatás keresleti aspektusból, tényadatokra alapozva, komplex módon mutatja be az üzleti, intézményi és lakossági piacok helyzetét és trendjeit, a legutóbbi kiadásban összesen közel 4000 oldal terjedelemben.

A 2001-ben indított kutatássorozat megbízhatóságából és módszertani megalapozottságából adódóan a szakma elismert információbázisává, egyfajta sztenderdjévé vált. Kutatási eredményeire a piac meghatározó szereplői támaszkodnak stratégiai döntéseik során, emellett több szakmai díj is bizonyítja sikerét.

Dobozba zárt adatok

Úgynevezett "dobozos", polcról levehető elemzésként a Jelentés egészben vagy modulonként bárki számára megvásárolható. A szigorú módszertani sztenderdekre felépített kutatás nem egyetlen megrendelő "szájíze" szerint, hanem - megközelítését, besorolásait, alkalmazott fogalomrendszerét tekintve - iparági konszenzus igényével készül, hogy bármely szereplő számára megbízható módon alkalmazható információforrásként tegye azonnal hozzáférhetővé a piaci adatokat.

A kutatási eredmények felhasználói köre ily módon igen széles: az iparág vezető és feltörekvő szereplői mellett ide tartoznak a szabályozó kormányzati intézmények is, de költséghatékony információforrásként saját kutatásokra fordítható büdzsével nem rendelkező cégek számára is elérhetők a piaci adatok.

A Jelentés mindemellett a piaci orientáció és a marketingszemlélet erősödését elősegítve egyfajta nevelési-oktatási szerepet is betölt - ehhez járulnak hozzá a BellResearch publikációi és az IT-BUSINESS-ben közölt piackutatási sorozat is.

Egész éves munka

A keresleti oldali felmérés a felhasználók, valamint a távközlési és informatikai döntéshozók megkérdezésével készül, gondosan tervezett, az alapsokaságokat több szempont szerint reprezentáló, nagymintás adatfelvételek sorával - az üzleti szegmensben például három, tematika szerint elkülönülő kérdezéssel, a BellResearch integrált vállalati adatbázisa alapján. A kutatás közel egész évben tart: az előkészítés év végén, a főbb iparági szereplőkkel történő egyeztetéssel kezdődik, majd januártól az adatfelvételi hullámok és az elemzési munkálatok pontos időterv szerint követik egymást. Az üzleti szegmens első részpiaci moduljai április végén jelennek meg, a sort októberben az intézményi elemzések zárják. A felmérés teljes folyamata során a BellResearch kiemelkedő minőségi sztenderdjeit érvényesíti, az elemzéseket
tapasztalt kutatói-tanácsadói team készíti el.

A hetedik év

A Jelentés "életében" 2007 a megújulás éve. A kutatás - hangsúlyt helyezve a folyamatosságra és az adatok összevethetőségére is - mindig folyamatosan követte a piacok változását, az éves rendszerességgel felmért sarokszámok mellett valamennyi kiadásában vizsgál "forró" témákat is. A hetedik évfolyam azonban ennél is nagyobb mértékben frissül: a témaköröket és a fókuszterületeket illetően revideált és teljesen aktualizált kérdőívekkel zajlik az adatfelvétel, hogy a kutatás még pontosabban mutassa be a technológiai trendeket, a konvergens jelenségeket és a piaci átrendeződéseket.

A formátum is megújul: idén a korábbinál kevesebb [összesen 40] részpiaci kiadvány készül, de több tartalommal, átláthatóbb modulstruktúrában; a részletes adattáblák mellett a korábbiaknál könnyebben áttekinthető és lényegesen rövidebb szakértői elemzések mutatják be a piacokat.

Elemzői terméktámogatás

Szintén újdonság a 6 darab szakértői összefoglaló elemzés, amely a vizsgált piacok főbb sarokszámait, indikátorait és idősoros adatait foglalja egységbe és értelmezi aggregált szinten. A korábbiaknál lényegesen nagyobb hangsúlyt kap az adatelemzői terméktámogatás, valamint az úgynevezett "beépítő workshop" is, amelynek során a BellResearch kutatói és tanácsadói segítik a kutatási eredmények értelmezését és alkalmazását a stratégiaalkotásban.

A lapunkban hetente közölt részpiaci elemzésekkel az a célunk, hogy rövid ízelítőt adjunk a teljes modulok tartalmából. A sorozatot hamarosan a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss, 2007-es kutatási eredményeivel folytatjuk.


Keresse fel a Magyar Infokommunikációs Jelentés honlapját a www.ictreport.hu címen, és ismerje meg a 2007-es kiadás újdonságait, a friss modulok tartalmát!

 További anyagok
Intézményi internet
A hazai közszférában több mint 15 ezer intézmény rendelkezik internet-hozzáféréssel, a közigazgatás teljes ellátottsági szintjét lassan beéri az oktatás és az egészségügy is. A DSL-technológia a legnépszerűbb.
Intézményi adat-hang integráció
Távközlési eszközök az intézményeknél
Intézményi mobilmegoldások
Mobiltelefónia az intézményeknél
Intézményi vezetékes telefónia
Adatkommunikáció
Intézményi IT-szolgáltatások
Intézményi IT-biztonság
Informatikai költségvetés
Intézményi alkalmazások
Intézményi hálózatok
Desktopok és laptopok a közszférában
Eszköz- és tartalomhasználat
Lakossági internethasználat
Internet a háztartásokban
Lakossági mobiltelefon-használat
Vezetékes telefónia a háztartásokban
Informatikai eszközök a háztartásokban
Lakossági számítógép-használat
Számítógép a háztartásokban
Távközlési kiadások
Vállalati IP-telefónia
Vállalati vezetékes telefónia
Üzleti mobilkommunikációs megoldások
Adatkommunikáció
Vállalati honlapok
Üzleti internet-ellátottság
IT-fejlesztések
Üzleti IT-biztonság
IT-szolgáltatások
Üzleti alkalmazások
Hálózatok és szerverek
Hordozható számítógépek
Asztali PC a vállalatoknál
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.