Heti elemzéseink - ICT2007    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2007
br_itb_2008_35.pdf [172.98 Kb]
Így készül a Jelentés

2008. szeptember 9. 11:57
A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2007-es kiadásának számaiba betekintő cikksorozatunk végén az átfogó kutatás hátterét és a 2008-as évfolyam újdonságait mutatjuk be.

Az infokommunikáció és az üzleti szolgáltatások piacának kutató-tanácsadó specialistájaként a BellResearch 2001 óta készíti el évente a Magyar Infokommunikációs Jelentést, amely a szakma egyik legszélesebb körben ismert és alkalmazott hazai felmérése.

Az átfogó, integrált szemléletű elemzés keresleti aspektusból, tényadatokra alapozva mutatja be a hazai távközlési, internetes és informatikai piacokat az üzleti, az intézményi és a lakossági szegmensben. Terjedelmét és a vizsgált témák komplexitását tekintve a Jelentés a hazai piac legnagyobb ilyen jellegű kutatása, amely a szakma elismert  információbázisává vált, adataira a piac meghatározó szereplői támaszkodnak.

A Jelentés - az idén elkészülővel együtt - nyolc évfolyamának számai hűen mutatják be a hazai piacok fejlődésének folyamatát, amelyet a sztenderdizált indikátorok rendszere és a mérési módszertan is messzemenően támogat.

Adatok a polcról

A Jelentés nem egyetlen megrendelő számára és sztenderdjei szerint, hanem - megközelítését, besorolásait, alkalmazott fogalomrendszerét tekintve - iparági konszenzus igényével készül. Bárki által megvásárolható, és az egyedi kutatásoknál kisebb anyagi ráfordítással, "a polcról levéve" azonnal elérhetővé teszi az adatokat. Moduláris felépítéséből
adódóan az ügyfelek a részpiaci elemzésekből kisebb, az igényeiknek megfelelő, egyedi csomagokat is összeállíthatnak maguknak, ami a csak egy-egy részterületen aktív vállalatok számára mindenképpen előnyt jelent.

Az eredményeket széles kör használja, ebben megtalálhatók az iparág vezető és feltörekvő kínálati szereplői mellett a szabályozó kormányzati intézmények is. Költséghatékony információforrásként a Jelentés kisebb, saját kutatásokra fordítható büdzsével nem rendelkező cégek számára is elérhető közelségbe hozza a piaci adatokat.

A Jelentés mindemellett egyfajta edukációs szerepet is betölt: segíti a piaci orientáció erősödését és a marketingszemlélet beépülését a hazai üzleti kultúrába, a vállalatok stratégiai gondolkodásába - ehhez járulnak hozzá a BellResearch publikációi és piackutatási sorozatunk is.

Komplex kutatás

A felmérés keresleti oldalról közelíti meg a piacot: tényleges eszközállományt, megvalósult beszerzéseket és fejlesztéseket, valamint a döntéshozók konkrét szándékait vizsgálja objektív, a kínálati szereplők terveitől, várakozásaitól független módon. Az átfogó kutatás célcsoportja gyakorlatilag a teljes piac, a kutatók az üzleti, az intézményi és a lakossági szegmens telekommunikációs és informatikai döntéshozóit - vállalati és intézményi vezetőket, illetve háztartásfőket és egyéneket - kérdezik meg. A BellResearch kérdezőbiztosai évente összesen közel 8000 kérdőíves interjút készítenek a felmérésben, amelynek folyamatában a kutatócég kiemelkedő minőségi sztenderdjeit érvényesíti. A nagy mintás adatfelvételek pontosan tervezett, rétegzett mintavétellel és többdimenziós statisztikai súlyozással reprezentálják az alapsokaságokat, az elemzők logikailag ellenőrzött és tisztított adatokkal dolgoznak.

A kutatás átfogja csaknem az egész évet. Az előkészítés és a főbb iparági szereplőkkel történő egyeztetés után tavasszal indult az üzleti szegmens adatfelvétele, ezután az elemzési munka és az intézményi, majd a lakossági szegmens adatfelvételi hullámai pontos időrend szerint követik egymást.

A 39 részpiaci modul és 6 szakértői összefoglaló elkészültével a munka nem áll meg, az utófeldolgozás során a kutatók az ügyfelek egyedi igényei és szempontjai szerinti másodelemzéseket készítenek.

Bevált újdonságok

A Jelentés dinamikusan követi a piacok alakulását, így minden évben hoz valami újat. Az éves rendszerességgel, sztenderdként felmért sarokszámok mellett a felülvizsgált tematikában a "forró", aktuális témák is teret kapnak. Tavaly, a kutatássorozat hetedik évében a BellResearch több fontos újdonságot is bevezetett. Az eredmények új modulstruktúrában és áttekinthetőbb, a gyors információelérést támogató formátumban, részletes adattáblákban és tömörebb szöveges elemzésekben érhetők el. A piacok főbb indikátorait és idősoros adatait 6 szakértői összefoglaló elemzés foglalja egységbe és értelmezi aggregált szinten.

Hangsúlyosabbá vált az adatelemzői terméktámogatás mellett
a "beépítő workshop" is, amelynek során a BellResearch kutatói és tanácsadói segítik a kutatási eredmények értelmezését és alkalmazását a stratégiaalkotásban.

Az ügyfelek pozitív visszajelzései igazolták az újítások hasznát, a 2008-as kiadásban a BellResearch még inkább a felhasználói igényekhez igazíthatja a Jelentést.

Az IT-Businessben hetente közölt részpiaci elemzésekkel igyekeztünk rövid ízelítőt adni a teljes modulok tartalmából. A sorozat folytatódik, jövő héttől már a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss, 2008-as kutatási eredményeibe tekintünk bele.


Ismerkedjen meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés 2008-as kiadásával! Böngéssze a modulok tartalmát, és az eredményekből állítsa össze az igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu


 További anyagok
Távközlési csomagok
A ''csomagolt'' távközlési szolgáltatások a közszférában is egyre népszerűbbek, főként az elérhető kedvezmények miatt. A voip szintén terjed, de az intézményi döntéshozók még mindig viszonylag kevés információval rendelkeznek erről a megoldásról.
Intézményi honlapok és e-ügyintézés
Intézményi internetpenetráció
Mobilkommunikáció az intézményeknél
Vezetékes távközlés a közszférában
Intézményi alközpontok
A közszféra it-fejlesztései
A közszféra it-biztonsága
Szoftverek az intézményeknél
Intézményi szerverek
Intézményi hálózatok
Pc-k a közszférában
Többet - egy csomagban?
Digitális tévézés
Lakossági mobilhasználat
Lakossági vezetékes telefon
Szűkül a digitális szakadék
Átrendeződő internetpiac
Pc-használat: terjedési korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitális hétköznapok
Számítógép a háztartásokban
Üzleti szféra: távközlés
Informatikai biztonság
Vállalati honlapok
Tovább terjed az üzleti szélessáv
Üzleti internet
Informatikai fejlesztések
Informatikai szolgáltatások
Üzleti megoldások
Konvergens szolgáltatások
Terjeszkednek a csoportok
Vállalati kliensszoftverek
Kéziszámítógépek és okostelefonok
Nyomtatók üzleti piaca
Fix telefónia ip alapokon
Fix telefónia az üzleti szegmensben
Vállalati szerverek
Vezetékkel vagy anélkül?
Üzleti és adatkommunikáció
Vállalati ip-telefónia
Vállalati pc-trendek - fókuszban a hordozhatóság
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.