Heti elemzéseink - ICT2008    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2008
br_itb_2009_34.pdf [131.00 Kb]
Így készül a Jelentés

2009. szeptember 2. 18:16
Véget ért a Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményeiből készített piackutatási cikksorozatunk ötödik évfolyama. Az itBusiness hetilapban megjelent 37 részpiaci elemzés után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét és a 2009-es újdonságokat mutatjuk be.

A BellResearch az infokommunikáció és az üzleti szolgáltatások piacának kutató-tanácsadó specialistájaként 2001-ben indította el a Magyar Infokommunikációs Jelentést. Az éves rendszerességgel elkészített felmérés a vizsgált területek széles körben ismert és alkalmazott információforrása. Az átfogó, integrált szemléletű elemzés keresleti oldalról, tényadatokra alapozva mutatja be a hazai távközlési, internetes és informatikai piacokat az üzleti, az intézményi és a lakossági szegmensben.

Komplexitását és múltját tekintve a Jelentés a hazai piac legnagyobb ilyen jellegű kutatássorozata, megalapozott módszertanára és megbízható adataira a piac meghatározó szereplői támaszkodnak.

Adatok a dobozban

Úgynevezett dobozos információtermékként a Jelentés egészben vagy részpiaci modulonként bárki által megvásárolható és alkalmazható. A kutatás nem egyetlen megrendelő számára és igényei szerint, hanem - szemléletét, besorolásait tekintve - iparági konszenzus igényével készül, így bármely szereplő számára megbízható információforrásként az egyedi kutatásoknál kisebb ráfordítással és "a polcról levéve" azonnal elérhetővé teszi az adatokat. A komplex Jelentés szegmensek és részpiacok szerint felépített elemzési moduljaiból az ügyfelek az igényeiknek megfelelően kisebb, egyedi csomagokat is összeválogathatnak, ami a csak egy-egy piacon jelen levő szereplők számára mindenképpen előnyös.

A kutatási eredmények felhasználói köre igen széles: az iparág vezető és feltörekvő szereplői mellett ide tartoznak a szabályozó kormányzati intézmények is, költséghatékony információforrásként azonban saját kutatásokra fordítható büdzsével nem rendelkező cégek számára is elérhetők a piaci adatok.

Komplex, egész éves kutatás

A felmérés keresleti megközelítéssel, a felhasználók, illetve a távközlési és informatikai kérdésekben illetékes döntéshozók megkérdezésével készül. A tényleges eszközállományt, a megvalósult beszerzéseket és fejlesztéseket, valamint a válaszadók konkrét szándékait vizsgálja objektív módon, a kínálati szereplők terveitől függetlenül.

Az átfogó kutatás célcsoportja gyakorlatilag a teljes piac: a válaszadók az üzleti, a költségvetési és a lakossági szegmens telekommunikációs és informatikai döntéshozói, azaz vállalati és intézményi vezetők, illetve háztartásfők és egyének. A BellResearch kérdezőbiztosai évente összesen közel 9000 kérdőíves interjút készítenek. A felmérésben, a kutatás folyamatában a kutatócég kiemelkedő minőségi sztenderdjeit érvényesíti.

A nagy mintás adatfelvételek pontosan tervezett, rétegzett mintavétellel és többdimenziós statisztikai súlyozással reprezentálják az alapsokaságokat, az elemzők logikailag ellenőrzött és tisztított adatokkal, összesen mintegy tizennégyezer változóval dolgoznak.

A kutatás gyakorlatilag egész évben tart. Az előkészítés és a főbb iparági szereplőkkel történő egyeztetés után tavasszal indul az üzleti szegmens adatfelvétele, ezután az elemzési munka, valamint az intézményi és a lakossági szegmens adatfelvételi hullámai pontos időrend szerint követik egymást. A 39 részpiaci elemzés és 6 szakértői összefoglaló az aktuális év közepétől szintén menetrend szerinti sorrendben, év végéig jelenik meg. A modulok elkészültével a munka nem áll meg, az adatok utófeldolgozásával a kutatók az ügyfelek egyedi igényei és szempontjai szerinti másodelemzéseket készítenek.

Témaköreit tekintve a Jelentés mindig a távközlési, informatikai és internetes piacok releváns, aktuális kérdéseivel foglalkozik: a sztenderd módon, évente felmért sarokszámok és az összehasonlítást is támogató leíró adatok mellett minden kiadásban helyet kapnak az új, innovatív megoldások, a "forró" témák is. A 2007-ben bevezetett szakértői összefoglaló elemzések és az egyre nagyobb hangsúlyt kapó tanácsadói workshopok továbbra is segítik a stratégiai vezetőket a kutatási eredmények alkalmazásában.

Újdonságok minden évben

Az idei év újdonsága a Jelentés "testvére" lesz. Az öt tematikai egységből álló Business Solutions Report célja az infokommunikáció és az üzlet kapcsolatának vizsgálata. A BellResearch az átfogó kutatás keretében a vállalatok stratégiai és gazdasági döntéshozóit kérdezi meg, bemutatva elvárásaikat és terveiket, illetve gondolkodásmódjukat, amelyek primer módon befolyásolják az informatikai és távközlési döntéseket.

A lapunkban hetente közölt elemzésekkel rövid betekintést igyekeztünk adni a 2008-as kiadás moduljainak tartalmába. A sorozat folytatásaként a Magyar Infokommunikációs Jelentés friss, 2009-es kutatási eredményeiből tallózunk.

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain az átfogó kutatássorozatot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Távközlési konvergencia
A szolgáltatáscsomagok a távközlési piac egyre hangsúlyosabb szeletét jelentik, a hazai intézmények azonban kevésbé élnek ezek előnyeivel, mint a versenyszféra cégei.
Intézményi honlapok
Internet az intézményeknél
Intézményi mobilszolgáltatások
Fix telefónia a közszférában
Intézményi alközpontok
Fejlesztések a közszférában
It-biztonság a közszférában
Intézményi szoftverháttér
Intézmények és hálózatok
Intézményi pc-k
Több szolgáltatás és előny
Élénkülő tv-piac
Mobilszokások
Lakossági fixtelefónia
Aktivizálódó felhasználók
Internet a háztartásokban
Pc-használati korlátok
Jártasság és felkészültség
Lakossági pc-használat
Digitalizálódó otthonok
Otthoni pc-k
Továbbra is alulértékelve?
Üzleti internet: a mobilé a jövő?
Internet a cégeknél
IT-beruházások és -fejlesztések
IT-szolgáltatások és outsourcing
Üzleti megoldások és rendszerek
Távközlési konvergencia
Szerverszoftverek
Szoftverek a cégeknél
Fixtelefónia: üzleti szegmens
Kommunikáció: adat és üzlet
Céges hálók és szerverek
Alközpontok és ip-telefónia
Üzleti pc-piac
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.