Heti elemzéseink - ICT2010    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2010
Így készül a Jelentés

2011. június 7. 11:40
A Magyar Infokommunikációs Jelentés kutatási eredményeiből készített cikksorozatunk hetedik évfolyamának végére ért. A piac sarokszámai és főbb trendjei után a terület legátfogóbb hazai kutatásának hátterét mutatjuk be.

A BellResearch, az infokom-piacok magyar kutató és tanácsadó specialistája 2001-ben indította széles körű kutatássorozatát a hazai piacok feltérképezésére. A Magyar Infokommunikációs Jelentés a vállalati, az intézményi és a lakossági szegmensben vizsgálja a konvergens informatikai, távközlési és internetes piacokat. - Az volt a célunk, hogy megbízható, pontos éves elemzést készítsünk a piac helyzetéről, trendjeiről és jövőjéről, amely széles körben alkalmazható és azonnal elérhető - idézi fel az egy évtizeddel ezelőtti kezdeteket Jakab Áron, a BellResearch igazgatója.

A Jelentés ma a legnagyobb ilyen jellegű hazai kutatás. Eredményeire széles kör támaszkodik, az iparág vezető és feltörekvő kínálati szereplői mellett a piacot felügyelő intézmények is. - A Jelentés olyan költséghatékony információforrás, amely a "nagy játékosok" mellett a saját kutatási lehetőségekkel vagy gyakorlattal nem rendelkező, kisebb cégek számára is elérhető közelségbe hozza a piaci információkat, és adataira további, célzott kutatások alapozhatóak. Bízom benne, hogy a Jelentés egyfajta edukációs szerepet is betölt, segítve a kutatásból származó információk beépülését a vállalatok stratégiai gondolkodásába. Ezt hivatottak szolgálni az eredményekbe betekintő publikációink is - teszi hozzá a szakember.


Objektív szemszögből

Az integrált, szakértői szemléletben készülő Jelentés keresleti oldalról közelít: a tényleges eszközállományt, a megvalósult projekteket és a döntéshozók [vállalati és intézményi vezetők, illetve háztartásfők és egyéni használók] konkrét terveit vizsgálja objektív módon, a kínálati szereplők szándékaitól és várakozásaitól függetlenül.

A Jelentés „műfaját” tekintve úgynevezett szindikált elemzés, azaz az ad hoc kutatásokkal szemben nem egyetlen megrendelő számára és igényei szerint, hanem módszertanát, szemléletét és besorolásait tekintve egyfajta sztenderdként, a széles piacnak készül. - Egyes ügyfeleknél persze eltérhetnek a szegmentációs szempontok és a besorolási határok az általánostól, és bizonyos területeken speciális összefüggések vizsgálatára van szükség. Az adatbázis lehetőséget ad rá, hogy kutatóink újraelemezzék az adatokat, így a Jelentés rugalmasan tud igazodni az egyedi igényekhez is - világít rá Jakab Áron.

 

 

A Jelentés moduláris felépítésű, 20 tematikai egységből és 4 szakértői összefoglalóból áll. A megrendelők így a részpiaci elemzésekből kisebb, az igényeikhez jól illeszkedő, egyedi csomagokat állíthatnak össze, ami a csak egy-egy területen aktív vállalatok számára is kedvező.


Egész éves kutatás

Az összetett kutatás gyakorlatilag a teljes éven át tart. Az előkészítési fázisban a kutatók a piac kulcsszereplőivel egyeztetik a tematikát, amelyet - a sztenderdek megtartásával - minden évben aktualizálnak. Ezután következik az üzleti, az intézményi és a lakossági szegmens országos adatfelvétele.
- Hat hullámban összesen közel 7500 interjút készítünk döntéshozókkal, háztartásfőkkel és felhasználókkal, több mint százan dolgoznak a projekten. A nagy mintás adatfelvételek pontosan tervezett, rétegzett mintavétellel és többdimenziós statisztikai súlyozással képezik le az alapsokaságokat - ismerteti a BellResearch igazgatója.

A hatalmas információtömegből a kutatók és elemzők munkája nyomán készülnek el a részpiaci kiadványok. Ezen felül a BellResearch tanácsadói 4 szakértői összefoglaló elemzésben mutatják be a piacokat és értelmezik a trendeket aggregált szinten, ami plusz értéket jelent a vezetői és stratégiai alkalmazásban. A Jelentés elkészültével a munka nem áll meg: az utófeldolgozás során a kutatók egyedi másodelemzéseket készítenek, a tanácsadók pedig beépítő workshopokkal segítik a megrendelőket az eredmények testre szabott értelmezésében és stratégiába illesztésében.


Készül a tizenegyedik

A BellResearch munkatársai jelenleg a Magyar Infokommunikációs Jelentés tizenegyedik évfolyamán dolgoznak. Az elmúlt években a Jelentés számos újdonsággal jelentkezett: az elemzés - a megrendelői igényekhez igazodva - a vállalati és az intézményi szegmens eredményeit integráltan mutatja be, és bővültek az időbeli összehasonlítások és a trendelemzések is. A kiadványok könnyen áttekinthető és használható prezentációs formába kerültek, amelyet a részletes táblakötegek egészítenek ki. Az idei kutatás újdonságaként a mobileszközök és -megoldások kapnak plusz hangsúlyt.


A heti kutatási cikkekkel igyekeztünk betekintést adni a Jelentés számaiba és elemzéseibe, hogy kedvet csináljunk a szindikált tanulmányok és az egyedi kutatások alkalmazásához. Bízunk benne, hogy olvasóink számára érdekes és hasznos volt a sorozat, amelyet a friss kutatási eredményekkel folytatunk az itbusiness hasábjain.További anyagok
Modern vagy hagyományos?
A magyarországi vállalatok és intézmények évente százmilliárdos nagyságrendben költenek hardver- és szoftverbeszerzésekre. De hová kerül a pénz?
Kacsintás az nfc felé
IT, stratégia, fejlesztések
Óvatos büdzsék
Pc-k a cégeknél
Szoftverek a cégeknél
Még nem elég fontos
Súlypont-áthelyezés
Egyre többen egyre többet
Dimenzióváltás
Folytatódó szerkezetváltás
Nem csak telefonálásra
Otthoni gépek
Mobilizálódó hozzáférések
Pc és net otthon
Lakossági fix telefónia
Pro/contra it-outsourcing
Outsourcing vs. insourcing
Becsomagolt szolgáltatások
Ritka a többszolgáltatós modell
Anziksz Telefóniából
Telephelyek között és azokon túl
Sa(a)sok röpte
Duplázó mobilnet
Friss piaci kép
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.