Heti elemzéseink - ICT2012    
Publikációk
/
Heti elemzéseink
/
Heti elemzéseink - ICT2012
Húz a mobilinternet

2013. január 16. 09:30
Évek óta nem elegendő az üzletimobil-árbevétel szinten tartásához a darabszám-növekedés. A megoldást jelenleg a mobiltelefonos internetezés jelenti - kérdés, hogy meddig.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi eredményei szerint a hazai társas vállalkozások és intézmények 93 százalékánál használnak mobiltelefont. A BellResearch átfogó elemzéséből kiderül, hogy a "közvetlen", azaz az adott szervezet nevén lévő mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezők száma mintegy 187 ezerre tehető, ami közel háromnegyedes (72 százalékos) arányt jelent. Az elemzők rámutatnak: a használati penetráció és a közvetlen ellátottsági mutató közötti eltérés elsősorban a mikrovállalati (soho-) működés sajátosságaira vezethető vissza: a kommunikáció általában mobiltelefonra épül jellemzően úgy, hogy az egyébként magánszemély nevén lévő mobil-előfizetést használják az üzleti ügyek intézése során is.

Míg a tíz főnél többet foglalkoztató társas vállalkozások körében az ellátottsági indikátor évek óta a 100 százalékot közelíti, addig a mikrovállalati szegmensben az elmúlt évben folytatódott a trend, és 67 százalékról 69 százalékra nőtt a (közvetlen) mobiltelefon-előfizetők aránya. Ugyanebben az időszakban a mikrovállalatokhoz hasonlóan a költségvetési szegmensben is 2 százalékponttal emelkedett a penetráció.

 

 
A BellResearch elemzői rámutatnak: az elmúlt években a nagyobb szervezetek esetében a flottaértékesítések növelték a mobilhang-előfizetések számát, míg a kisebb méretű gazdasági szervezetek körében - ahol a céges flottáknak kisebb a létjogosultsága - ezzel szemben kevésbé lehetett új sim-eket értékesíteni. A piac egészét tekintve a BellResearch kutatói 2011-2012-ben a megelőző időszakhoz hasonló, 4 százalékos (aktív) kártyaszámbővülést mértek.

Vannak tehát tartalékok a mikrovállalati szegmensben, hiszen e szervezeteknek közel egynegyede ma még magánszemély nevén lévő mobil-előfizetést használ.

A BellResearch szerint a mobiltelefon-szolgáltatásból származó bevételek 2008-ban érték el a történelmi maximumot. Azóta az üzleti sim-kártyák állományának folyamatos gyarapodása ellenére a piac előbb zsugorodásnak indult, majd az utóbbi egy évben stagnálás jellemezte. A következő időszakban az egyre hangsúlyosabbá váló mobiltelefonos internetbevételek kompenzálhatják a csökkenő hangbevételeket, hiszen a szolgáltatókon erős értékesítési nyomás lesz a hálózati erőforrásaik kihasználására.

 

 

Elemzésünk az itBusiness hetilapban jelent meg.


Többre kíváncsi a témában, mint ez a rövid ízelítő elemzés? Részletes adatokra van szüksége a stratégiaalkotáshoz?

Ismerje meg a Magyar Infokommunikációs Jelentés oldalain a részpiaci modulok tartalmát, és az elemzésekből állítsa össze az Ön és cége igényeire szabott csomagot!

www.ictreport.hu

 További anyagok
Bővülhetnek a csomagok?
Lassú növekedés tapasztalható az üzleti távközlési szolgáltatáscsomagok piacán, az ajánlatok mobilmegoldásokkal egészülnek ki.
Tovább az ip irányában
Az utolsó szalmaszál?
Lassú elmozdulás vezetékesről a voip felé
Az infokom-piacról jelentjük
EnglishKeresésHonlap-térképJogok és adatvédelemKapcsolatfelvétel
Kód:
BellResearch - Jó döntéseket támogatunk. ¤ Telefon: [+36-1] 477 01 00 ¤ Telefax: [+36-1] 477 01 01 ¤ H-1133 Budapest, Gogol u. 16.